StoryEditor

UVOĐENJE EURA Više od 2000 bankomata u prosincu bit će van funkcije

Hrvatska udruga banaka (HUB) će 15. prosinca objaviti interaktivnu mapu aktivnih bankomata u Hrvatskoj

09/12/2022 u 07:09 h
<p>Građani će novac moći podići samo na bankomatima koji isplaćuju obje valute</p>
Građani će novac moći podići samo na bankomatima koji isplaćuju obje valutePIXABAY

Koraci za uvođenje eura u Hrvatskoj nižu se jedan za drugim što potvrđuje i informacija da više od 2700 bankomata neće biti u funkciji tijekom prosinca jer ih se treba ažurirati i pripremiti za prihvaćanje nove službene valute. Građani će novac moći podići samo na bankomatima koji isplaćuju obje valute.


Hrvatska udruga banaka (HUB) će 15. prosinca objaviti interaktivnu mapu aktivnih bankomata u Hrvatskoj, tako će građani najjednostavnije moći doći do informacije na kojim bankomatima mogu doći do gotovine, rekao je Ivan Hrvoje Maljković iz HUB-a za RTL.hr.


Osim na određenim bankomatima, građani do gotovine mogu doći i u poslovnicama Financijske agencije (FINA), Hrvatske pošte te u bankama. Na stranici Euro.hr je objašnjeno da se razdoblje od 1. siječnja u ponoć do 14. siječnja u ponoć naziva razdobljem dvojnog opticaja, tijekom kojega se gotovinska plaćanja mogu provoditi i u kunama i u eurima. Za to vrijeme, građanima se savjetuje kartično plaćanje.

Tijekom prvih mjeseci nove godine bankomati će morati biti opskbljeni novčanicama eura manjih apoena u svrhu jednostavnijeg gotovinskog plaćanja u novoj valuti. Početni paket eurokovanica s hrvatskim simbolima već je dostupan i stoji 100 kuna, a sadrži 33 kovanice. Po jednoj transakciji moguće je nabaviti najviše dva paketa, piše na službenoj stranici Hrvatske narodne banke. 

Vezani članci
27. travanj 2024 01:17