StoryEditor

‘ZG VREĆICE‘ Za stanare studentskih domova ne vrijede nova pravila

Odvajanje otpada od ove će subote pratiti oko stotinu komunalnih redara koji će patrolirati zagrebačkim ulicama, najviše na području centra, neslužbeno je saznao Jutarnji list

30/09/2022 u 07:27 h
9513
NEVA ŽGANEC/GLOBAL

S obzirom na to da se Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu (SCZG) ne deklarira kao kućanstvo, stanari studentskih domova ne moraju odvajati otpad u ZG vrećice, napisano je na službenoj stranici SCZG-a. Nastavlja se s dosadašnjom praksom "korištenja standardiziranih spremnika za pojedinačno korištenje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Zagreba".

Vrećice skuplje nego u inozemstvu

Podsjetimo, možda je napokon odzvonilo "trpanju" različitog smeća u jednu vrećicu, onu s miješanim otpadom. Kako je najavio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u Zagrebu će od 1. listopada miješani komunalni otpad biti dozvoljeno odlagati samo u standardizirane vrećice za otpad, odnosno ZG vrećice, napisano je na službenoj stranici. Dolaze u različitim volumenima, tako da svatko može pronaći veličinu odgovarajuću vlastitim potrebama. Vrećice se mogu kupiti u trgovinama i Zagrebačkom holdingu.

image
SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Građani nisu oduševljeni ovim načinom odvajanja otpada, a nezadovoljstvo je dodatno naraslo kad su se usporedile cijene ovakvih vrećica u Hrvatskoj i u inozemstvu. Naime, sve cijene odnose se na pakete od deset vrećica, a cijena ZG vrećica za one od deset litara je 20 kuna, 20 litara 40 kuna, a 40 litara 80 kuna. Cijena paketa službenih briselskih vrećica od 15 komada i 60 litara, dakle većih kakvih Zagreb nema u ponudi, je 2,5 eura, odnosno oko 19 kuna, napisao je Index.hr.

Crno tržište već cvate

U Bruxellesu je usluga gospodarenja otpadom općenito jeftinija, no iz Grada Zagreba Indexu su objasnili da je važan kontekst te da uzrok razlike u cijenama leži u tome što je u Bruxellesu bolji sustav gospodarenja otpadom. Također, naglasili su da je isti trošak u Švicarskoj, Austriji i Sloveniji još veći nego u glavnom gradu Hrvatske.

image
NEVA ŽGANEC/GLOBAL

ZG vrećice na tržnicama su se već počele prodavati po manjim cijenama od onih u trgovinama, objavio je na Facebooku Zagrebački zastupnik Renato Petek, prenosi N1. Naime, cijena za vrećicu od deset litara na tržnici je 15 kuna (pet kuna razlike), 20 litara 25 kuna (15 kuna razlike), a 40 litara 40 kuna - čak upola manja cijena nego u trgovinama, odnosno 40 kuna razlike. Iz Zagrebačkog holdinga obavijestili su N1 da je riječ o krađi intelektualnog vlasništva te da će se, ako je to zaista istina, u svrhu zaštite koristiti sva pravna sredstva.

Komunalni redari u akciji

Odvajanje otpada od ove će subote pratiti oko stotinu komunalnih redara koji će patrolirati zagrebačkim ulicama, najviše na području centra, gdje bi građani svoje ZG vrećice trebali ostavljati ispred ulaza svaki dan osim nedjelje, i to između 20 i 22 sata, neslužbeno je saznao novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

Zagrebački komunalni redari sve one koji se ne budu pridržavali ove prakse imaju pravo kazniti novčanom kaznom od 700 do 1000 kuna. Grad Jutarnjem do zaključenja broja nije odgovorio na upit o broju redara na terenu, njihovim ovlastima i zaduženjima te njihovoj edukaciji za taj posao, no izvor iz komunalnog redarstva otkrio je da "komunalni redari nisu prošli nikakvu specijalnu edukaciju za hvatanje 'otpadnika' koji se neće držati reda jer riječ je o istom poslu koji su i dosad obavljali".

Vezani članci
28. travanj 2024 12:42