StoryEditor

MALO DRUGAČIJA ČESTITKA Stari časopisi i šljokice spoj za moderni božićni ‘look‘

Jedna šljokica više – manje ne čini neku razliku, ali bez njih čestitka neće izgledati toliko privlačno

22/12/2022 u 18:12 h
<p>DIY ukrasne čestitke - spoj časopisa i šljokica</p>
DIY ukrasne čestitke - spoj časopisa i šljokicaMARISTELA BARIčEVIć/GLOBAL

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana nije neobično da ponestane dobrih ideja za poklone ispod bora. Puni trgovački centri i redovi ispred blagajni dodatna su demotivacija za kretanje u kupnju. U potrazi za nekom sitnicom i nedostatkom vremena, neki se ipak odluče na samostalnu izradu poklona, a onaj najjednostavniji je svakako čestitka.

Međutim, da ne ostane sve samo na riječima i crnim slovima na bijelom papiru, božićnu je čestitku moguće napraviti na više kreativnih načina. Ako ste već u početku tijekom izrade uključili različite boje, nedostaje još samo nekoliko sitnih detalja koje bi čestitku podigle na višu razinu.

Za ovaj primjer potreban vam je kolaž papir, škare, ljepilo, stare novine ili časopisi, šljokice, konfeti šljokice…i još šljokica.

Papir, škare...dijamant?

Početna faza izrade svake čestitke je svakako odabir materijala, odnosno podloge na kojoj će se događati sva "magija". U ovom slučaju koristimo paletu kolaž papira gdje odabiremo boju po izboru, recimo prema kriteriju najdraže boje mame, sestre, najbolje prijateljice. Nakon što pronađemo boju, veći ćemo kolaž prerezati na pola, dok se oni manji kolaži mogu iskoristiti u cijelosti.

Čestitka ne bi trebala biti prevelika jer će sadržaj čestitke puno bolje doći do izražaja na manjima, nego na onim većima. Izrezani dio kolaža preklopite na pola i bacite se na listanje časopisa.

Svako slovo – jedan font

Časopise ili novine ovaj put ne koristimo za čitanje, već krećemo u potragu za različitim fontovima. Lifestyle časopisi bogat su izvor fotografija i ukrašenih stranica gdje se većinom na svakom tekstu, ili barem naslovu, poigra s veličinom i oblikom slova. Ovisno o broju čestitki koje radite, pokušajte pronaći što više različitih fontova koji će jednom, kad ih spojite, stvoriti sasvim novi, moderni, suvremeni stil božićne čestitke.

Svako slovo zatim izrežite pojedinačno, pomoću njih oblikujte ime osobe te zalijepite na kolaž. U ovom dijelu dajte si maksimalnu slobodu i sami odredite koje će vam slovo biti veće od drugoga, odnosno kakve će biti boje i oblika.

Nešto kratko, ali slatko

Prije nego krenemo na šljokice, ne zaboravite prvo u čestitku napisati svoje želje za blagdane, a k tome možete ostaviti i neku kratku simboličnu poruku za koju znate da će toj osobi puno značiti. Recimo nešto što vam je zajedničko, što samo vas dvoje razumijete, neku uspomenu ili čak skriveni plan. Sadržaj poruke je u potpunosti na vama.

Bez šljokica se ne računa

Završni dio su naravno šljokice. One se mogu kombinirati na mnogo načina, a zimi su neizostavni dio blagdana. Jedna šljokica više – manje ne čini neku razliku, ali bez njih čestitka neće izgledati toliko privlačno, ili barem razigrano kakav bi božićni duh i trebao biti. Ako nemate ljepilo sa šljokicama, mogu se koristiti i obične šljokice koje ćete nanijeti na tekuće ljepilo. Taj će proces trajati nešto duže, no neće izgledati ništa manje atraktivnije.

Ne crtamo ništa određeno, već se igramo linijama, bojama i ostatkom praznog prostora na papiru. Ovdje nema pretjerivanja pa pustite mašti na volju.

Za kraj na ljepilo sa šljokicama posipajte i konfete šljokice koje se mogu pronaći u različitim oblicima, od zvjezdica do pahuljica. Preostaje samo sušenje, a po želji svoje čestitke možete staviti i u prigodne kuverte ili ukrasne kutijice.

Vezani članci
26. travanj 2024 15:07