StoryEditor

DINAMO U EUROPI Pregled ovogodišnje europske sezone hrvatskog prvaka

‘Modri‘ su uspjeli prezimiti po treći put u četiri godine

Autor:
Global.
20/03/2022 u 11:27 h
<p>Teren maksimirskog stadiona neposredno prije pocetka utakmice<br />
Teren maksimirskog stadiona neposredno prije pocetka utakmiceMIHAEL FARKAŠ/GLOBAL
Nakon 16 odigranih utakmica ove sezone aktualni hrvatski prvak Dinamo oprostio se od europskih natjecanja s devet pobjeda, tri remija i četiri poraza. "Modri" su pokazali da su  preboljeli "europsku bolest" te da i kad ne igraju na svojoj očekivanoj razini mogu osvajati bodove protiv momčadi koje su veoma kvalitetne i koje mu predstavljaju puno veći izazov nego one u domaćem prvenstvu.

Hladan tuš u kvalifikacijama

Dinamo je u ovu europsku sezonu krenuo nešto ranije nego obično. U prvom pretkolu Lige prvaka protivnik je bio islandski prvak Valur. U ovaj su dvomeč "Modri" ušli kao izraziti favoriti, no nakon što su u prvoj utakmici nakon vodstva 3:0 nespretno primili dva pogotka, u uzvrat na Island morale su najjače snage da ne bi bilo iznenađenja te su tamošnjom pobjedom 2:0 potvrdili prolazak dalje. U drugom pretkolu protivnik je bila ciparska Omonia, momčad koja je puno jača od Valura i za koju je bio potreban bolji pristup, no Dinamo je puno lakše riješio ovu prepreku te pobjedama 2:0 kod kuće i 1:0 u gostima prošao dalje bez primljenog pogotka. Treće pretkolo je donijelo i trećeg protivnika, poljskog prvaka Legiju, koja se pokazala kao tvrd orah budući da je u prvom susretu na Maksimiru rezultat bio 1:1 te je Dinamo morao stvari rješavati u paklenoj atmosferi na stadionu "Wojska Polskiego". Iako su mnogi upravo u tome vidjeli šansu za poljsku momčad, Dinamo je pobijedio 1:0 i tako se plasirao u playoff Lige prvaka. Posljednja je prepreka bio moldavski prvak Sheriff Tiraspol. Iako se očekivalo da će Dinamo vrlo lako proći, u prvoj utakmici na gostovanju igrači su doživjeli hladan tuš i poraženi su rezultatom 3:0. Znalo se da se u uzvratu moralo ići na sve ili ništa, no utakmica je završila bez pogodaka te se hrvatski prvak morao zadovoljiti grupnom fazom Europske lige (EL).

Drugo mjesto u skupini

Ždrijeb grupne faze EL Dinamo je dočekao u prvoj jakosnoj skupini što je značilo da će izbjeći najelitnije protivnike, no "fortuna" i kuglice su donijele neugodne protivnike - Genk, West Ham i Rapid Beč. Grupnu fazu Dinamo je otvorio protiv, po mnogima najtežeg protivnika, londonskog West Hama. "Čekićari" su u ovu utakmicu ušli kao favoriti i to su potvrdili pobjedom 2:0 i dominantnom predstavom. U drugoj utakmici "Modri" su išli na gostovanje u Belgiju kod Genka gdje su odigrali jednu dobru utakmicu, neutralizirali protivnikove napadačke snage te zasluženo slavili rezultatom 3:0. Slijedilo je još jedno gostovanje, ovaj put u obližnji Beč gdje su se suočili s Rapidom. Iako su bili favoriti, izgubili su tu utakmicu 2:1 i našli se u veoma neugodnoj situaciji sa samo tri osvojena boda u isto toliko utakmica. Ipak, u idućem kolu vratili su Bečanima pobijedivši 3:1 u bitnoj utakmici za rasplet skupine. Predzadnja utakmica skupine donijela je i zadnju domaću utakmicu skupine protiv Genka. U utakmici u kojoj navijači nisu mogli uživati, Dinamo je izvukao neriješen rezultat 1:1, no taj je bod bio dovoljan da zagrebačka momčad drugu sezonu zaredom prezimi u Europi. Posljednja utakmica grupne faze u Londonu protiv West Hama odlučivala je hoće li Dinamo svoj put nastaviti u Europskoj ili Konferencijskoj ligi, a za potvrdu drugog mjesta trebala im je pobjeda ili da Genk ne dobije Rapid, no spektakularnim pogotkom Mislava Oršića hrvatski je prvak slavio rezultatom 1:0 i potvrdio nastavak natjecanja u EL.

Ispadanje protiv rekordera natjecanja

Ždrijeb playoffa za osminu finala EL nije mazio Dinamo budući da su izvukli Sevillu, momčad koja je rekordnih šest puta osvajala ovo natjecanje. Prva se utakmica igrala u Španjolskoj te se nekako priželjkivalo da "Modri" ostvare što povoljniji rezultat i pokušaju ostati u igri za prolaz dalje, iako je Sevilla ovdje bila izraziti favorit. Stvari su pošle po zlu već na početku utakmice kada su iz sumnjivog jedanaesterca domaćini poveli 1:0, no pred sam kraj poluvremena Mislav Oršić vraća stvari na početak i postiže izjednačujući pogodak. Ipak, na samom kraju poluvremena Dinamu se dogodio blackout te je Sevilla zabila dva pogotka za rezultat 3:1 s kojim je utakmica i završila. Igrači Dinama u uzvratu nisu imali što izgubiti te su nošeni sjajnim navijanjem s tribina u utakmicu krenuli hrabro i napadački, no lopta u prvom poluvremenu nije htjela u gol. U drugom dijelu su igrači s klupe napravili razliku pa je tako Marko Bulat iznudio kazneni udarac čiji je siguran realizator bio Mislav Oršić. Nakon toga, Dinamo je išao po drugi pogodak koji bi utakmicu odveo u produžetke, no igrači nisu uspjeli zabiti pa je tako ostao rezultat 1:0, za Sevillu dovoljan, jer su ukupnim rezultatom 3:2 prošli dalje te se tako hrvatski prvak oprostio od europskih natjecanja za ovu sezonu. Sve navedeno, uz to da je Dinamo prezimio po treći put u zadnje četiri godine, govori da je ova europska sezona bila vrlo uspješna, no bilo je i lošijih trenutaka. Hladan tuš u kvalifikacijama za Ligu prvaka koji na kraju ipak nije bio sramota kao što se u tom trenutku mislilo (Sheriff je također uspio prezimiti u veoma jakoj skupini Lige prvaka). Poneke loše partije u grupnoj fazi definitivno nisu nešto što se može zanemariti, no navijači "Modrih" mogu biti zadovoljni jer je Dinamo ipak pokazao da je prerastao u ozbiljnu europsku momčad koja više nije kanta za napucavanje kao nekad prije te može parirati i onim najvećima.
20. travanj 2024 05:41