StoryEditor

‘MAMA ŠČ!‘ Profesor s FPZG-a objasnio značenje pobjedničke pjesme

Pjesma je svojevrsni odgovor na rusku agresiju pa riječ ‘mama‘ simbolizira Majku Rusiju

13/02/2023 u 17:30 h
14783
GORAN KOVACIC/PIXSELL

Hrvoje Cvijanović, profesor na Fakultetu političkih znanosti, objasnio je značenje pjesme "Mama šč!" koja je pobijedila na Dori i plasirala se u polufinale Eurovizije. Majka Rusija voli morona Putina koji je krokodilski psihopat i prijeti armagedonom. Zbog toga armagedona, mali čovjek odlazi u rat, objašnjava Cvijanović na Facebook.

"Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe", zaključuje Cvijanović.

Pjesma "Mama šč!" svojevrsni je odgovor na trenutnu rusku agresiju pa riječ "mama", koja se stalno ponavlja u pjesmi, simbolizira Majku Rusiju. Traktor predstavlja Bjelorusiju - Белару́с (Bjelorus) je model traktora iz čega Cvijanović zaključuje da je Majka Rusija (pod)kupila Bjelorusiju te su skupa krenule u rat - pohod na Ukrajinu.

Druga interpretacija toga može biti i činjenica da je Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, poklonio Putinu traktor za rođendan. Putin ima dva sinonima u ovoj pjesmi: moron i mali krokodilski psihopat. Cvijanović smatra da taj krokodilski psihopat prijeti armagedonom i tjera male ljude u rat.

"A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama... a za to je bolje otvoriti Patnje mladoga Werthera", stoji na samom kraju Cvijanovićeve objave na Facebooku. Objava  se svidjela mnogima - podijeljena je više 200 puta, a brojni su i komentirali te lajkali. Lajkova je gotovo 900, dok je komentara nešto više od 100.

Vezani članci
25. travanj 2024 06:28