StoryEditor

NOVA PRAVILA Za natjecatelje Eurosonga moći će glasati i zemlje koje ne sudjeluju, a o finalistima će odlučivati publika

Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino bili su izuzeti od glasovanja nakon utvrđenih nepravilnosti njihovih žirija

Autor:
Josipa Čović
23/11/2022 u 13:00 h

Gledatelji iz zemalja koji nemaju svoje predstavnike na Eurosongu moći će glasati za svoje favorite i to prvi put u povijesti ovog natjecanja. Novo pravilo nazvano je "Ostatak svijeta", a njime se želi podići razina sudjelovanja publike, prenosi Hina. 

Organizatori su promijenili i sustav glasanja u polufinalu te će o budućim finalistima odlučivati isključivo glasovi gledatelja, ne i glasovi nacionalnih žirija. Nova pravila prvi put će se upotrijebiti iduće godine u Liverpoolu. Uzrok ovakvog poteza je što veći globalni utjecaj Eurosonga, a cilj je zaštita integriteta natjecanja jer je šest zemalja na ovogodišnjem Eurosongu neregularno glasalo u drugoj večeri polufinala te u finalu.

Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino tako su bili izuzeti od glasovanja nakon utvrđenih nepravilnosti njihovih žirija, prenosi Jutarnji. Europsko radiodifuzijsko udruženje (EBU) tada je u priopćenju navelo da ozbiljno prihvaća sve moguće pokušaje manipuliranja glasovima.

"EBU ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa Službenim uputama za glasanje, bez obzira na to hoće li takvi glasovi utjecati na ishod glasovanja", naveli su iz udruženja.

Vezani članci
01. svibanj 2024 05:08