StoryEditor

PARIZ 2024 Frigijska kapa izabrana za maskotu igara

Zadatak olimpijskih maskota je dati konkretan oblik olimpijskom duhu, širiti svečanu atmosferu i promicati povijest i kulturu grada domaćina

15/11/2022 u 06:30 h
<p>Olimpijska zastava<br />
Olimpijska zastava

Maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine bit će frigijske kape stožastog oblika u crvenoj boji kojima su dodane noge, oči i nasmijana usta. Također, maskoti Paraolimpijskih igara jedna će noga biti protetička, piše Reuters. Organizatori su se odlučili za ovaj potez jer žele proslaviti duh francuske revolucije.

"Maskota mora utjeloviti francuski duh. To su ideali, uvjerenja i vrijednosti naše zemlje koji su građeni kroz povijest", izjavila je direktorica marketinga Olimpijskih igara u Parizu Julie Matikhine i dodala da su iz organizacije bili spremni radije ne imati maskotu, nego imati maskotu koja ne prenosi pravu poruku.

Frigijskim kapama organizatori nastoje pokazati da sport može promijeniti sve i da zaslužuje istaknuto mjesto u društvu. Kapa označava slobodu, a njen je simbol učvršćen Francuskom revolucijom kada su revolucionari, u želji da se što više razlikuju od aristokracije, na glavi nosili kape stožastog oblika. 

Maskote su se prvi puta pojavile na Zimskim olimpijskim igrama u Grenobleu 1968. godine kada su tadašnji organizatori kreirali čovječuljka na skijama i nazvali ga Shuss, stoji na službenoj stranici Olimpijskih igara.

Zadatak olimpijskih maskota je dati konkretan oblik olimpijskom duhu, širiti svečanu atmosferu i promicati povijest i kulturu grada domaćina. Upravo će to činiti i frigijske kape od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. na Olimpijskim igrama te od 28. kolovoza do 8. rujna na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Vezani članci
28. travanj 2024 00:22