StoryEditor

‘STOLJEĆE UMA‘ Sredinom ožujka održava se Tjedan mozga

Cilj je popularizirati znanja o funkcijama mozga i potaknuti istraživanje neuroznanosti te upoznati javnost sa istraživanjem mozga u 21. stoljeću

09/03/2023 u 23:00 h
14884
FREEPIK

U Hrvatskoj se 22. godinu zaredom provodi svjetski poznata kampanja Brain Awareness Week pod nazivom Tjedan mozga. Cilj kampanje je popularizirati znanja o funkcijama mozga i potaknuti istraživanje neuroznanosti te upoznati javnost sa istraživanjem mozga u 21. stoljeću, odnosno "Stoljeću uma". Manifestacija se održava od 13. do 17. ožujka, stoji na web stranici Hrvatskog društva za neuroznanost. 

Ove godine obrađuju se teme kao što su razvoj mozga nakon rođenja, stupnjevi stanja svijesti, interakcija živčanog i probavnog sustava, a održat će se radionice i predavanja za djecu svih uzrasta. Detaljan opis radionica i upute za prijavu nalaze se na poveznici. Glavni organizatori kampanje su Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost.

U inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives pod pokroviteljstvom HAZU-a i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Znanstvenog centra izvrsnosti te zagrebačkog Studentskog centra, sudjelovat će brojne javne ustanove. Neke od njih su Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te Sveučilište u Zadru.

Medicinski fakultet u Osijeku u sklopu Tjedna mozga organizira predavanja, radionice, science-caffe te zabavni kviz i glazbeni program, a glavne teme su interakcija probavnog i živčanog sustava, postnatalni razvoj mozga te stupnjevi stanja svijesti, piše na stranicama fakulteta. Studentima riječkog Medicinskog fakulteta cilj je podići svijest javnosti o čestim neuropsihijatrijskim bolestima te razbiti mitove i educirati javnost kako rano prepoznati takve bolesti, stoji na stranicama riječkog fakulteta. 

Vezani članci
02. svibanj 2024 08:33