StoryEditor

ZELENSKI U BRUXELLESU Prvi put nakon početka ruske agresije u Europskom parlamentu, obratio se zastupnicima za pomoć

‘Rusija želi uništiti europski način života, ali mi to nećemo dopustiti‘, poručio je Zelenski

09/02/2023 u 20:00 h
14753
PIXABAY

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u četvrtak u Bruxelles gdje je sudjelovao na samitu čelnika Europske unije te se obratio zastupnicima Europskog parlamenta, prenosi Hina. Ovo je njegov prvi dolazak u Bruxelles od početka ruske invazije na Ukrajinu. 

U Bruxellesu su ga dočekali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ondje je doputovao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Zelenski je boravio i u Londonu te Parizu gdje je pozvao je saveznike da ubrzaju slanje vojne pomoći, uključujući i borbene zrakoplove. U Europskom parlamentu priređen mu je svečani doček uz sviranje ukrajinske i europske himne, a dočekala ga je predsjednica parlamenta Roberta Metsola. 

"Rusija želi uništiti europski način života, ali mi to nećemo dopustiti. Ovo je Europa, ovo su naša pravila, naš način življenja, a za Ukrajinu je Europa dom", poručio je Zelenski u svom govoru u parlamentu, prenosi Jutarnji list.

Nakon obraćanja zastupnicima, Zelenski je posjetio i sjedište Europskog vijeća gdje je održao sastanke sa čelnicima država članica, među njima i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.  

Vezani članci
25. travanj 2024 09:22