StoryEditor

MOTIVACIJSKO PISMO Kratko i jasno, istakni vrline i ostavi dojam

‘Iznimno je važno napisati dobro motivacijsko pismo jer na temelju njega poslodavac odlučuje hoće li kandidata pozvati na razgovor‘, govori Mariza Javor, koordinatorica splitskog HZZ-a

Autor:
Marija Vuković
20/01/2019 u 16:27 h
8251
MARIJA EDITA FELDI/GLOBAL

Bilo da je riječ o prijavi za posao radi popunjavanja studentskog mjesečnog proračuna ili o poslu po završetku fakulteta, prvo pisanje motivacijskog pisma zna biti izrazito stresno. Ponekad se prilaže prigodom prijave za posao, a rjeđe je odlučujući korak između prijave za posao i intervjua. Naravno, ne traže svi poslodavci motivacijsko pismo uz prijavu, a u slučaju studentskih poslova taj broj postaje još i manji.

Unatoč tome, dobro napisano motivacijsko pismo može istaknuti pojedinca iz gomile drugih prijava i uputiti poslodavca na idealnog kandidata za posao koji nudi.

Ne traže ga svi

Studentica turizma na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Barbara, kaže da se dosad nije susrela s pisanjem motivacijskog pisma.

"Radila sam kao konobarica i nije bilo potrebe za pisanjem motivacijskog pisma. Način na koji sam se odnosila prema gostima i brzina rada su bili važniji od slova na papiru, a da sam kojim slučajem morala napisati molbu i motivacijsko pismo, ne znam kako bih to učinila jer do tada nisam imala radnog iskustva", kaže Barbara.

Pri pisanju treba pripaziti na to da nije riječ samo o proširenom životopisu i da duljina ne označava nužno i kvalitetu

Za razliku od Barbare, Marko je morao pisati motivacijsko pismo.

"Kada sam se prijavio za mjesto online marketing koordinatora u Radisson Blu Hotel & Spa u Splitu morao sam priložiti motivacijsko pismo. U njemu sam ukratko spomenuo svoje karakteristike i vještine koje smatram da bi bile ključne za mjesto za koje se prijavljujem", prepričava Marko.

"Mislim da je motivacijsko pismo jako važno jer s pomoću njega kreiramo prvi dojam. Pokazujemo način na koji se izražavamo", dodaje.

Pri pisanju trebalo bi se pripaziti na to da nije riječ samo o proširenom životopisu i da dužina ne označava nužno i kvalitetu. Većina poslodavaca nema mnogo vremena za čitanje pa je jako važno da se pismo ne proteže preko jedne stranice teksta i da posljednja rečenica ostavi dubok dojam.

image
MARIJA EDITA FELDI/GLOBAL

U slučajevima s malo ili ništa radnog iskustva poput Barbarina, dobro napisano motivacijsko pismo može uvelike pomoći i skrenuti pozornost na upravo tog kandidata. Direktor tvrtke Canetti Porte, Marko Bojanović, od svojih budućih zaposlenika ne traži i ovaj djelić prijave, ali ističe kako bi itekako uzeo u obzir ako ga netko priloži.

"Ne tražim ih izravno jer iz životopisa i nekoliko kratkih rečenica u e-poruci dobijem osnovne informacije koje čine tek 20 posto, dok ostalih 80 posto dobijem uživo te zato mislim da je pismo solidan bonus, ali nije ključno i presudno", smatra Bojanović.

Prilika za isticanje

Motivacijsko pismo ne smije biti obveza i problem nego dodatna prigoda za isticanje i predstavljanje samog sebe. Prepisivanje tuđeg rada možda je bilo dovoljno dobro za zadaću iz matematike, ali tu praksu treba što prije zaboraviti. Prije pisanja potrebno je istražiti tvrtku, doznati koje su korporativne vrijednosti koje su im važne, bilo da je riječ o mogućnosti rada prekovremeno ili o zamjeni bolesne kolegice. Potrebno je pronaći dio posla koji te najviše zanima, objasniti zašto si dobar kandidat za taj položaj.

"Ako netko napiše zašto želi raditi na određenom radnom mjestu, koji mu je cilj u karijeri i životu i izrazi volju i ljubav prema radu i učenju, itekako takvog kandidata uzmem u obzir", kaže Bojanović.

Pomoć pri pisanju motivacijskog pisma može se dobiti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji nudi radionice.

"Zavod za zapošljavanje nudi pomoć pri pisanju motivacijskog pisma kroz mjesečno organizirane radionice za učenje vještina traženja posla za nezaposlene osobe i tražitelje zaposlenja, i to i na Zavodu 'Radionica kako tražiti posao' i u CISOKU 'Izbjegnite najčešće pogreške u kontaktu s poslodavcem'',' govori Mariza Javor, koordinatorica splitskog HZZ-a.

Javor je istaknula i važnost prilaganja motivacijskog pisma.

"Iznimno je važno napisati dobro motivacijsko pismo jer na temelju njega poslodavac odlučuje hoće li kandidata pozvati na razgovor. U novije se doba motivacijsko pismo piše i e-porukom poslodavcu i sigurno će ga pročitati prvog, a prvi dojam je ujedno i najvažniji u poslodavca".

Savjeti kako napisati dobro motivacijsko pismo

  • Gramatička i pravopisna točnost je jako važna, dobro sročeno i gramatički ispravno pismo ostavlja bolji dojam.
  • Životopis i motivacijsko pismo je najbolje staviti u PDF format ako se šalje putem e-pošte. Tako nije podložno mijenjanju i kao takvo je najsigurnije.
  • Treba pisati o svojoj motivaciji za posao, a šture činjenice neka ostanu za životopis.
Vezani članci
19. travanj 2024 05:20