StoryEditor

PREGLED SEZONE HNL-A Hajduk očekivano samo nadomak naslova, a Dinamo obranio titulu

Borba za naslov prvaka trajala je do pretposljednjeg kola sezone što ju čini najzanimljivijom u posljednjih nekoliko godina

Autor:
Global.
23/06/2022 u 08:46 h
<p>Fotografija slavlja navijaca Dinama nakon osvajanja naslova prvaka i utakmice protiv Hajduka<br />
Fotografija slavlja navijaca Dinama nakon osvajanja naslova prvaka i utakmice protiv HajdukaMIHAEL FARKAš/GLOBAL
Vjerojatno ne postoji bolji način za okončati sezonu od "Vječnog derbija". U posljednjoj utakmici ove sezone Hrvatski Telekom Prve lige, Dinamo je na Maksimiru slavio protiv Hajduka rezultatom 3:1 te podigao trofej pred svojim navijačima. Iako tablica pokazuje sedam bodova razlike između dva najveća hrvatska kluba, do samog kraja sezone iščekivalo se vidjeti hoće li netko svrgnuti Dinamo s trona s obzirom na to da su "Modri" u nekim trenutcima izgledali prilično neuvjerljivo, a to je glavnim konkurentima davalo nadu za napad na prvo mjesto. Ipak, to nisu uspjeli iskoristiti. Ova sezona je najzanimljivija u posljednjih nekoliko godina jer je borba za naslov trajala do pretposljednjeg kola, momčadi iz sredine tablice maksimalno su zakomplicirale život vodećima. Za razliku od prošle sezone, već se na polusezoni otprilike znalo tko će ispasti u drugi rang.

10. Hrvatski dragovoljac – 19 bodova

Od početka sezone bilo je jasno da je momčad iz Sigeta prvi kandidat za ispadanje u Drugu HNL. Na ulasku u zimsku stanku imali su samo sedam bodova u 20 odigranih utakmica, a mnogi su igrači otišli zbog te je bilo upitno kako će nastaviti sezonu. Ipak, tu se umiješala Rijeka koja im je dovela svog juniorskog trenera te nekolicinu mladih igrača, što na posudbu, što putem besplatnih transfera. Iako je to izgledalo nešto bolje nego u prvom dijelu sezone, "Crni" su očekivano ispali nazad u Drugu ligu. Zanimljivo je da je najveću pobjedu ove sezone ostvarili upravo protiv kluba koji im je ustupio igrače, kada su u 27. kolu na domaćem terenu slavili protiv Rijeke rezultatom 2:1.

9. Istra 1961 – 31 bod

Vjerojatno najsigurnija oklada na početku svake sezone jest ta da će Istra završiti na devetom mjestu. Ovo im je peta sezona zaredom da završavaju pretposljednji na tablici, samo što su za razliku od prethodnih sezona ovaj put bili sigurni u svoj ostanak zbog lošeg Dragovoljca. Uz to što su u bitnim trenutcima otkidali bodove "velikoj četvorki" mogu se pohvaliti i trećim najboljim strijelcem sezone, mladim Dionom Drenom Beljom, koji je došao na posudbu iz Osijeka te zabio 15 golova. Budući da je Istrin sportski partner Alaves ispao u drugu španjolsku ligu, smanjen je proračun pulskog kluba, što će im dodatno otežati ostanak u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

8. Šibenik – 32 boda

"Drugo lice Dalmacije" imalo je turbulentnu sezonu. Promjene u vlasničkoj strukturi, suspenzije igrača, pet različitih trenera. Uza sve to, Šibenčani su uspjeli koliko toliko pružati igre koje su i bile očekivane od njih. Odlazak Marina Jakoliša na polusezoni nije ih izbacio iz tračnica, a mogu se pohvaliti i tim da imaju poneke sjajne mlade igrače koji su već traženi na europskom tržištu. Budući da je njihov, sad već bivši trener Dean Računica, odstupio na kraju sezone, Šibenčani su već počeli raditi promjene te je na klupu sjeo novi trener Damir Čanadi. Došli su neki novi igrači od kojih je najzvučnije ime bivši hrvatski reprezentativac Duje Čop, što govori da klub sa Šubićevca polako želi ispuniti svoj glavni cilj - ostanak u ligi.

7. Slaven Belupo – 36 bodova

Još jedna sigurna oklada na početku sezone jest ta da će Slaven Belupo završiti sedmi. Četvrtu sezonu zaredom okupiraju ovu poziciju, no u koprivničkim redovima sigurno ostaje žal što situacija nije nešto drukčija. Nakon što su na samom startu sezone iznenadili Dinamo u gostima (https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/nogomet/uzivo-od-18-55-dinamo-slaven-branitelj-naslova-na-startu-prve-hnl-zeli-petu-uzastopnu-pobjedu-protiv-belupa---659692.html), prvu polusezonu odigrali su dosta loše, no u drugom dijelu sezone podigli su razinu svoje igre. Uzimali su bodove potrebne da se odvoje od dna i došli do njima već spomenuto karakterističnog sedmog mjesta. Imaju jednog od boljeg trenera lige, Zorana Zekića, koji je paralelno uz trenersku funkciju dobio i ovlasti sportskog direktora i tako postao menadžer "engleskog" tipa. Ljetni prijelazni rok "Farmaceuta" krenuo je nešto "tiše" od ostalih, no sigurno je da Zekić uporno traži igrače koji bi trebale pojačati koprivnički klub.

6. Gorica – 45 bodova

Nakon što su im prošle sezone europska natjecanja izmakla u posljednjem kolu, velikogoričkim trupama performanse ove sezone pale su na nešto niže grane. Nakon što su ih na polusezoni nekoliko bodova dijelili od europskih pozicija, katastrofalno su startali u drugom dijelu sezone kada su upisali pet poraza u nizu što im je zapečatilo sezonu. Na ovakav ishod uvelike su utjecale glasine, a na kraju i odlazak njihovog najboljeg igrača Kristijana Lovrića u Osijek. Da im sezona ne završi u potpunom kolapsu, pobrinuo se "trener – spasitelj" Samir Toplak, koji je pri kraju sezone stabilizirao momčad. Ako ostane u Gorici iduće sezone, treba popratiti hoće li vratiti klub u borbu za europska natjecanja i na koji će način iskoristiti novac od Lovrićevog transfera.

5. Lokomotiva – 49 bodova

Momčad s Kajzerice napravila je najveći pomak naprijed u odnosu na prošlu sezonu. U zadnjem kolu spasili su se od ispadanja, a ove sezone igrali su najbolji nogomet u ligi, izvan velike četvorke. Hrpa mladih talenata predvođena trenerom Silvijom Čabrajom zadavala je probleme vodećima tijekom cijele sezone, a najviše je nastradao Dinamo kojem je Lokomotiva otkinula čak sedam bodova. Nije ih poremetio niti odlazak najboljeg strijelca Marka Dabre u kineski Beijing Guoan, a za iduću sezonu upitno je samo hoće li rasprodati najbolje igrače budući da je interes velik, a također se iščekuje dolazak nekih novih klinaca, onog po čemu je Lokomotiva i poznata. Ako jezgra momčadi uspije ostati na okupu, može se očekivati da će Lokomotiva ponovno biti noćna mora velikoj četvorci.

4. Rijeka – 65 bodova

Ako itko mora biti nezadovoljan krajnjim ishodom ove sezone, to je Rijeka. Momčad s Kvarnera po mnogima je igrala najbolji nogomet u ligi, no nisu uspjeli riješiti problem koji su vukli cijele sezone, a to je njihova obrana. Primili su čak 51 gol, uvjerljivo najviše od velike četvorke, a primili su ih više i od Lokomotive i Gorice. Zbog ovoga su prosuli i puno bodova kada su imali sigurne pobjede, kao protiv Dinama kada su na poluvremenu vodili 3:0 da bi utakmica završila 3:3, a pritom su bili blizu i da izgube utakmicu. Da im je obrana bila na razini, imajući na umu loša izdanja izravnih konkurenata, vrlo vjerojatno bili bi prvaci lige. Na kraju sezone doživjeli su i potop u finalu kupa kada ih je Hajduk pregazio rezultatom 3:1, a da novopečeni hrvatski reprezentativni vratar Nediljko Labrović nije branio na razini, rezultat bi bio i gori. U iduću sezone ulaze oslabljeni jer je Josip Drmić otišao u Dinamo, klub su napustili i drugi stožerni igrači, a otkaz je dao i trener Goran Tomić. Predvođeni novim trenerskim dvojcem Draganom Tadićem i Faustom Budicinom te nekim novim pojačanjima, treba vidjeti hoće li Rijeka ponovno imati momčad za napad na vrh.

3. Osijek – 69 bodova

Grad na Dravi ipak ne slavi. Nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, cilj je bio otići stepenicu više i pokušati uzeti naslov. Nakon što su sjajno krenuli u sezonu, nisu uspjeli zadržati prvo mjesto te su na polusezonu otišli kao treći s istim brojem bodova kao Dinamo i Rijeka, no lošije plasirani zbog gol razlike. U zimskom prijelaznom roku bili su uključeni u dva najveća transfera, prvo je put Dinama otišao Petar Bočkaj da bi nakon toga doveli Kristijana Lovrića. Držali su se u borni za naslov do samoga kraja, no presudio im je loš niz utakmica kada su izgubili od Rijeke i Dinama te remizirali s Istrom. Na sve ovo uvelike je utjecalo neslaganje trenera Nenada Bjelice s upravom kluba te glasine da bi se mogao vratiti u Dinamo od kojih na kraju nije bilo ništa. Hoće li Osijek u iduću sezonu ući s istim stručnim stožerom i igračkom postavom, ostaje za vidjeti na ljeto.

2. Hajduk – 72 boda

"Bili" su ponovnu pri vrhu! Po prvi put nakon sezone 2011./2012. Hajduk je završio na drugom mjestu, ali moraju žaliti za brojnim propuštenim prilikama za naslov. Ulazak u sezonu nije bio najbolji što je na kraju rezultiralo smjenom trenera. Otišao je Jens Gustafsson, a došao litavski stručnjak Valdas Dambrauskas koji je preporodio Hajduk. Otkako je došao, upisao je samo dva poraza, a posebno se ističe podatak da im u prva tri derbija sezone Dinamo nije postigao pogodak. Unatoč tome, Hajduk nije uspio iskoristiti tu prednost te su prosuli bodove u ključnim trenutcima, a koban za njih bio je Slaven Belupo kada su u 32. kolu odigrali neriješeno  i otvorili Dinamu vrata do naslova. Držali su se do kraja, no nade za naslov ugašene su im u pretposljednjem kolu kada je Dinamo slavio u Šibeniku i pobjegao im na nedostižna četiri boda prednosti te su ostali samo nadomak naslova, no i s ovim pothvatom ovo je bila vrlo uspješna sezona za Splićane. Okrunili su ju prvim trofejom poslije devet godina nakon što su osvojili kup. Predvođeni najboljim igračem lige Markom Livajom, u potpunosti je jasno da iduće sezone Hajduk napada naslov prvaka, a uz nova pojačanja u obrani nakon odlaska Ferra te ako zadrže ostatak momčad na okupu, šanse im uopće nisu male.

1. Dinamo – 79 bodova

Mnogi će reći da je HNL liga u kojoj 10 momčadi igraju jedna protiv druge 36 kola da bi na kraju prvak bio Dinamo. Iako nisu bili uvjerljivi ovu sezonu te imali puno kikseva, "Modri" su po 23. put postali prvaci države. Neuobičajeno za njih gubili su bodove na "malim" utakmicama, a izgledali su bezidejno i u nekim derbijima. Unatoč svemu tome, ponovno su pokazali šampionski mentalitet te pobjeđivali kada je to bilo najpotrebnije. Doživjeli su dvije promjene trenera, u prosincu je na mjesto Damira Krznara došao Željko Kopić da bi nakon poraza od Hajduka trenersku palicu preuzeo bivši izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić, čovjek koji je stabilizirao momčad u ključnim trenutcima i odveo ju do naslova. Navijači mogu biti zadovoljni ovom sezonom s obzirom na to da je naslov ipak tu, a ne treba zaboraviti ni dobre igre u Europi. Ono što se možda premalo spominje jest to da je Dinamo na početku ove sezone ostao bez nekoliko stožernih igrača za koje nisu dovedene adekvatne zamjene, a također su bili jedini klub koji je cijelu prvu polusezonu igrao na tri fronta. Odmah na početku prijelaznog roka krenuli su jako dovođenjem gore spomenutog Drmića, Roberta Ljubičića iz Rapida te Boška Šutala iz Atalante, a uz to da su najavljena i dodatna pojačanja, jasno je da "Modri" slažu megamomčad s kojom žele nešto mirnije obraniti naslov prvaka i napraviti iskorak u europskim natjecanjima. Detaljne statistike ove sezone možete pogledati na stranici Sofa Score.

Autorovih "BEST OF"

Najbolja momčad: Dinamo

Najgora momčad: Hrvatski dragovoljac

Najugodnije iznenađenje: Hajduk

Najneugodnije iznenađenje: Rijeka

Najbolji igrač: Marko Livaja (Hajduk)

Otkriće sezone: Dion Drena Beljo (Istra 1961)

Najbolji trener: Valdas Dambrauskas (Hajduk)

Najbolja postava: Livaković, Ristovski-Šutalo-Elez-Bočkaj, Mišić-Krovinović, Murić-Livaja-Oršić, Drmić

25. travanj 2024 07:44