StoryEditor

EUROSONG Pobjedu slavila Švedska, ‘Mamu ŠČ!‘ žiri ignorirao, a publika uzdigla na 13. mjesto

Žiri je Hrvatskoj dao 11 bodova zbog čega smo u prvom dijelu glasanja bili na predzadnjem mjestu. No publika nam je tada dala 112 glasova

14/05/2023 u 10:47 h
17622
YouTube Screenshot

Švedska je ponovna pobjednica Eurosonga. Loreen, predstavnica Švedske, već drugi put je osvojila Eurosong, a bila je najveći favorit na kladionicama. Hrvatska je završila na 13. mjestu.

Hrvatska je tijekom glasanja žirija dobila tri boda od Portugala i osam od Srbije što ju je plasiralo na predzadnje mjesto sa sveukupno 11 bodova. Nakon što glasova žirija, Švedska je imala 340 bodova, Izrael 177 i Italija 176.

image
YouTube Screenshot

Tada je došlo do svojevrsnog preokreta. Publika je Hrvatskoj i 'Mami ŠČ!' riječke grupe Let 3 dala 112 bodova i time smo se u konačnici popeli na 13. mjesto.

Natjecanje za prvo mjesto bilo je između dviju Skandinavskih zemalja, Švedske i Finske. Sa samo 57 bodova razlike, Finska je završila na drugom mjestu, a Švedska je po sedmi put osvojila Eurosong. Švedska je skupila najveći broj glasova žirija, a Finska publike.

Eurosong su otvorili prošlogodišnji pobjednici Kalush Orchestra s pjesmom "Stefania": Kroz večer gledatelje su vodili engleska pjevačica Alesha Dixon, engleska glumica Hannah Waddingham, ukrajinska pjevačica iz grupe The Hardkiss Julija Sanjina te irski TV voditelj i dugogodišnji komentator Eurosonga Graham Norton.

Prva država koja je nastupala u finalu bila je Austrija. Hrvatska je nastupala predzadnja, a zadnji nastup imala je Velika Britanija. Kada je krenulo glasanje, Sam Ryder, koji je prošle godine zauzeo drugo mjesto na Eurosongu, otpjevao je svoju novu pjesmu "Mountain". Talijanski pjevač Mahmood zatvorio je glasanje s izvedbom pjesme "Imagine" Johna Lennona.

Let 3 je na koncu ipak osvojio javnost i publiku te su njihov nastup mnogi zdušno komentirala na mrežama, pa tako i poznata spisateljica J.K.Rowling, koja je na Twitteru napisala da su je ostavili bez riječi te ih je nazvala "ludima" i "genijalnima".

Vezani članci
18. travanj 2024 09:21