StoryEditor

KOMUNIKOLOŠKA ŠKOLA S Korčule otišli puni znanja, vještina, prijateljstava i samopouzdanja

‘Svako novo znanje, trud, radionica i edukacija vjerujem da će se, pogotovo u našoj profesiji, vratiti‘ naglasila je Emili Ibrulj

11/10/2022 u 08:23 h
14052
JELENA GAZIVODA/KŠMH

“Mediji i kultura, kultura u medijima” bila je tema 12. Komunikološke škole Matice hrvatske održane prošlog tjedna u Korčuli, a na kojoj je sudjelovalo 12 ponajboljih studenata komunikologije i novinarstva Fakulteta političkih znanosti (FPZG), Fakulteta hrvatskih studija (FHS) i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS).

Pod vodstvom profesora Igora Kanižaja (FPZG, pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske) i Danijela Labaša (HKS) studenti su u pet dana intenzivnog programa imali priliku učiti teoriju, ali i praksu od vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i medijskih djelatnika.

Nema teorije bez prakse

Ovogodišnji polaznici su: Antonela Bukovac (FHS), Jelena Drobnjak (FHS), Vilim Kalle (FHS), Laura Lazić (HKS), Vanesa Lukačin (HKS), Ivana Moslavac (FHS), Barbara Poslek (HKS), Ema Smrtić (HKS) kao i četvero studenata s Fakulteta političkih znanosti Dino Stošić, Emili Ibrulj, Klaudia Jurgan i Petra Orešković.

“Najveća vrijednost Komunikološke škole je što pruža izuzetno vrijedno izvannastavno iskustvo”, istaknuo je profesor Labaš.

image

Danijel Labaš

JELENA GAZIVODA/KŠMH

Osim izvanrednih predavača, naglašava Labaš, uspijeva se animirati sjajna grupa studenata.

“Uvijek se postigne izuzetna sinergija polaznika koji na najbolji mogući način iskoriste priliku koja im je pružena: aktivno slušaju”, rekao je profesor.

Medijskim treninzima te posjetama lokalnim medijima poput Radio Korčule i Radio Blata, davanjem izjava za Hrvatsku radioteleviziju, polaznici škole razvijali su svoje vještine nastupa u medijima. Osim što su se našli u ulozi sugovornika, studentica Ema Smrtić nenadano se našla i u ulozi voditeljice pa je na Radio Korčuli imala priliku voditi razgovor o Komunikološkoj školi s profesorom Kanižajem i polaznicima Laurom i Dinom.

“Nekako je došlo do toga da su me pustili da vodim emisiju. Bio mi je stres i samo sam mislila: što sada, što sada, što sada. Ali pitanja su izašla iz mene”, opisala nam je Ema svoj prvi susret s radijskim mikrofonom.

image

Polaznici 12. KMŠH i profesor Labaš

JELENA GAZIVODA/KŠMH

“Na pola emisije shvatila sam da iako me bilo strah, jako sam se dobro osjećala i počela sam uživati. I tad sam zapravo shvatila da bi ovo možda mogao biti posao koji zaista jest za mene. Pomislila sam: ‘ako ovo mogu bez pripreme, kako tek mogu s pripremom'”, rekla je Ema i dodala da je nakon toga stvorila samopouzdanje.

Osim samopouzdanja, znanja i vještina, polaznici Komunikološke škole razvijali su i prijateljstva. Labaš je naglasio da se prijateljstva koja su se stvorila na KMŠK, kako na prvoj godini 2008., pa tako i nadalje, redovito nastavljaju.

Interakcija i povezanost

“Stekli su sjajna prijateljstva. I dalje se druže. Rado se odazivaju susretima alumnija i zapravo su pronositelji dobrih ideja koje su usvojili”, napomenuo je profesor.

Da je upravo umrežavanje, širenje kontakata i prijateljstva dodana vrijednost KŠMH, slažu se i polaznici.

“Najviše mi se svidjelo što smo imali priliku susresti se s kolegama sa drugih Sveučilišta i što smo mogli i neformalno razgovarati i družiti se sa profesorima i stručnjacima. To zaista ne bismo nigdje drugdje mogli”, istaknula je polaznica Laura Lazić.

image

Polaznici Laura Lazić i Dino Stošić s profesorom Kanižajem gostuju na Radio Korčula

JELENA GAZIVODA/KŠMH

S tim se slaže i Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti kojem je ovo drugi put da kao predavač gostuje na Komunikološkoj školi Matice hrvatske.

“Interakcija i povezanost, to je velika vrijednost”, poručio je Beck koji je mlade komunikologe i novinare podučio kako pisati za kulturne rubrike u medijima.

Osim Becka, Kanižaja i Labaša, studentima su svoja znanja prenijeli i drugi ugledni hrvatski znanstvenici, stručnjaci i medijski djelatnici. O medijskoj kulturi na društvenim mrežama sve zna Domagoj Bebić, a na pitanje kako komunicirati ideje u javnosti odgovore je pružio Franjo Skoko. Božo Skoko održao je predavanje o upravljanju nacionalnim identitetom i imidžom te percepciji hrvatske kulture u Europi i svijetu, a Marijana Grbeša Zenzerović polaznicima je ispričala sve o medijatizaciji kulture, poloitičkoj komunikaciji, društvenim mrežama i medijima. Tamara Kvas i Boris Beck objasnili su i kako su u praksi – izradom priloga “Inkluzija” koji je dvije godine izlazio kao prilog u Vijencu, naučili kako izvješćivati o ranjivim skupinama. Detaljan program dostupan je ovdje.

Posao ekvivalenata

“Ova škola omogućila mi je da sve ono što sam čuo na predavanjima zaista doživim u praksi, iz prve ruke. Govornici su zaista izvrsni, i jako mi je drago što sam se imao priliku umrežavati s kolegama koje zanimaju slične teme”, rekao je Vilim Kalle.

image

Vilim Kalle

JELENA GAZIVODA/KŠMH

Polaznici su imali priliku družiti se i s Mirom Gavranom koji im se predstavio i kao Predsjednik Matice hrvatske, ali i kao književnik. Oduševilo ih je i druženje s nagrađivanom hrvatskom novinarkom i urednicom Ivanom Petrović.

“Bavit ćete se poslom životnih ekvivalenata. Puno pruži, ali puno i uzme”, poručila im je Petrović.

Ovogodišnja KMŠH održala se uz potporu Grada Korčule i njemačke Zaklade Renovabis te u suorganizaciji Organka Matice hrvatske u Blatu gdje su polaznici proveli jedan dan u razgovoru s predsjednicom ogranka Ivanom Anić te Goranom Galićem, glavnim urednikom Vijenca.

image

Polaznica Petra Orešković, predsjednik MH Miro Gavran i tajnica MH Jelena Gazivoda

JELENA GAZIVODA/KŠMH

Na samom kraju svog petodnevnog druženja u Korčuli održali su i radionicu pisanja priopćenja za medije i izvještaja o KŠMH koju je vodila Jelena Gazivoda, tajnica i bivša polaznica KŠMH.

“Svako novo znanje, trud, radionica i edukacija vjerujem da će se, pogotovo u našoj profesiji, vratiti. Jer koliko mi uložimo u same sebe, svoje kompetencije i vještine, toliko ćemo vrijediti kao profesionalci”, naglasila je polaznica Emili Ibrulj.

image

Komunikoloska skola Matice hrvatske

JELENA GAZIVODA/KŠMH

Vezani članci
23. travanj 2024 22:33