StoryEditor

KVALITETNO NOVINARSTVO Domaće novinarstvo ima svjetlu budućnost, izdan zbornik radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti u 2021.‘

‘Životno i profesionalno iskustvo su zakon u našoj profesiji‘, istaknula je Ivana Petrović

Autor:
Josipa Čović
14/11/2022 u 16:07 h
<p>Nikolina Oreskovic na predstavljanju zbornika radova AEM<br />
 </p>
Nikolina Oreskovic na predstavljanju zbornika radova AEM  PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

"Ovaj zbornik je prilika da nazdravimo onom pravom novinarstvu, sadržajnom, informativnom, analitičkom, stvarnom i životnom novinarstvu.Tko se jednom inficira virusom novinarstva, ostaje zaražen čitavog života. To je misao koja je prošla mnome čitajući izabrane autorske tekstove", rekao je, na predstavljanju zbornika izabranih radova "Poticanje novinarske izvrsnosti u 2021.", novinar i poduzetnik Darko Buković.

Jedna od autorica - Globalova urednica

Zbornik radova kruna je projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. koji provodi Agencija za elektroničke medije. Teme koje su obrađene u zborniku, odnosno o kojima su svoje cikluse radova u 2021. godini pisali odabrani novinari, su vezane za manjine u društvu, djecu i mlade, obrazovanje, sport, gospodarstvo, industrije, zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa prema građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

image

Ivana Petrovic i Anita Malenica na predstavljanju zbornika radova AEM
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Na javni pozi bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt. Jedna od autorica je i Globalova novinarka i urednica Nikolina Orešković. Nikolina je autorica ciklusa od šest članaka na temu seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu u Zagrebu. Projekt je nazvala "Od nečujnog 'ne' do lavine: Seksizam na Sveučilištu u Zagrebu", a istaknula je da je lijep osjećaj dobiti nagradu i biti jedan od autora u Zborniku, a najviše je veseli što je njezina tema prepoznata kao bitna i vrijedna pisanja.

"Cijela situacija na Sveučilištu, sve djevojke koje su progovorile, ali i osjećaj da se o tome jako malo piše i priča sve dok se veliki val ne digne i pola žrtava skoči na noge, bili su mi povod za prijavu upravo te teme. Ovim projektom želim dati potporu svim žrtvama, ali i doprinijeti da se o ovoj temi čita i piše i kada nije 'aktualna' jer mislim da se razgovorom o tome može pomoći, barem žrtvama da se ne boje progovoriti i prijaviti zlostavljača", naglasila je Nikolina, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Nije svako novinarstvo senzacionalističko

Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, voditeljica projekta Anita Malenica i članica povjerenstva za ocjenu radova, novinarka i urednica Ivana Petrović.

"Životno i profesionalno iskustvo su zakon u našoj profesiji", istaknula je Petrović.

image

Ivana Petrovic na predstavljanju zbornika radova AEM
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Danijel Labaš naglasio je problematiku koju današnji mediji nose sa sobom, posebno njihov utjecaj na mlade i djecu čija pretjerana konzumacija dovodi do konstantne rastresenosti, poremećaja pozornosti kao i manipulacija clikbaitovima. Isto tako naglasio je da je to samo ona strana senzacionalističkog novinarstva, a da ozbiljnim pristupom problemu možemo pretvoriti digitalne tehnologije kao nešto iz čega će mladi učiti.

"U tekstovima sam prepoznao duh i dah novinarstva. No u medijima stalno čitamo kako mediji i novinari ne valjaju, no to nije istina. Možda samo malo u jednom dijelom novinarstva koje manipulira clickbaitovima. Trebamo podizati kritičnu razinu svijesti publike kako prepoznati ovakve radove", napomenuo je Labaš.

image

Danijel Labas na predstavljanju zbornika radova AEM
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Da je kvalitetno novinarstvo itekako živo, što potvrđuje i ovaj Zbornik, slaže se i ravnatelj AEM-a Josip Popovac.

"Danas informacija mora biti kvalitetna, a ovim projektom se potiče istraživačko, kvalitetno novinarstvo. Za to je potrebno vrijeme i istraživanje, no novinarima danas najviše nedostaje financijska sredstva što uzrokuje manjak kvalitete. Nadam se da će rezultati projekta biti prepoznati i da će se shvatiti koliko je potrebno ulagati u kvalitetno novinarstvo, koje je osnova demokratskog društva", zaključio je Popovac.

Anita Malenica također je naglasila da je fond za poticanje novinarske izvrsnosti vraćanje punokrvnog novinarstva u medijski prostor. Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz povećan iznos za 50.000 kuna. Tako je novi iznos čak milijun i 500.000 kuna.

Vezani članci
19. travanj 2024 01:49