StoryEditor

SVEČANA DODJELA Globalova urednica Marija Pavić dobitnica je vrijedne Pragmine nagrade

‘Da mi je netko rekao da će novinarstvo biti moj poziv prije tri ili četiri godine ne bih mu vjerovala. Mediji su moćan alat, a novinarstvo je potrebnije u današnjem društvu više nego ikada prije‘, poručuje Marija

Autor:
Global
31/05/2023 u 20:16 h
<p>Dodjela Pragmine nagrade. Snježana Babić Višnjić i Marija Pavić</p>
Dodjela Pragmine nagrade. Snježana Babić Višnjić i Marija PavićGLOBAL

Udruga Pragma već jubilarnu desetu godinu zaredom dodjeljuje nagradu novinarima u kategorijama radijskog te tiskanog (online) i TV priloga. U potonjoj je kategoriji ovoga puta priznanje osvojila Globalova urednica kulture Marija Pavić i to za intervju sa Snježanom Babić Višnjić, književnicom i predsjednicom Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade. Krovna tema natječaja glasila je "Misli na sebe – čitaj", što je ujedno i krilatica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

U kategoriji za najbolji radijski prilog briljirala je Morena Poljančić s Radija Gorski kotar za novinarski rad "Važnost priča u razvoju djece predškolske dobi- važnost i utjecaj čitanja priča, primjerene slikovnice i priče za djecu, važnost interpretativnog čitanja". Poljančić je održala kratko predavanje i pritom naglasila uvođenja prakse čitanja u procesu školovanja. Marija je pak u svom govoru istaknula da se djeca razvijaju misaono, ali i emocionalno čitajući knjige ili odlazeći u kazalište, a veliku ulogu u tome da takav sadržaj do njih dođe imaju upravo mediji.

image

Dodjela Pragmine nagrade. Morena Poljančić

GLOBAL
image

Dodjela Pragmine nagrade

GLOBAL

"Da mi je netko rekao da će novinarstvo biti moj poziv prije tri ili četiri godine ne bih mu vjerovala. Mediji su moćan alat, a novinarstvo je potrebnije u današnjem društvu više nego ikada prije. Posebno mi je drago sto je ove godine tema čitanje jer imam osjećaj da je izvještavanje o kulturi na marginama novinarstva, a bez toga ne možemo. Ne možemo bez umjetnosti, ona nas hrani. Hrani našu dušu i misli i čini nas kompletnima, potiče nas na razmišljanje", poručila je Marija.

image

Globalova urednica Marija Pavić i Nedjeljko Marković iz Pragme

GLOBAL

Dodala je i da baš zato treba djecu poticati da konzumiraju knjige, predstave, izložbe i koncerte jer svaki kulturni sadržaj može promijeniti nešto u čovjeku. Inače, cilj Pragmine nagrade je podržati radove novinara koji promiču obrazovanje i izvještavanjem doprinose boljem informiranju građana o obrazovanju. Radove kandidata ocjenjivali su učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji u odgojno- obrazovnim ustanovama. Svaka ustanova davala je jedan glas.

Dosad su u dva navrata dobitnici nagrade bili novinari i urednici Globala. Tako ju je 2019. godine osvojio Dominik Janović tekstom ,"BORBA S DEPRESIJOM Mladi ne traže pomoć iz straha da prisilno ne završe 'u Vrapču'", koji je izabran za najbolji tiskani (online) prilog.

Prošlogodišnja je pak dobitnica u istoj kategoriji bila Maristela Baričević za članak  "GENERACIJA Z 'NA APARATIMA' Čeka li nas još jedna, nova 'izgubljena generacija'" koji problematizira digitalizaciju nastave potaknutu potresima i pandemijom koronavirusa te njezin utjecaj na učenike. 

Vezani članci
03. svibanj 2024 20:49