StoryEditor

TAKELAB RETRIEVER Nova web aplikacija pomoći će istraživačima u analizi članaka

Platforma pokriva 33 hrvatska web portala, a dnevno se obrađuje oko 15.000 članaka

09/11/2022 u 08:48 h
<p>Predstavljanje nove aplikacije Retriver </p>
Predstavljanje nove aplikacije Retriver DOMAGOJ KOPRIVNJAK

Istraživački laboratorij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva TakeLab osmislio je aplikaciju Retriever za automatizaciju analize članaka na webu. Platforma trenutno pokriva čak 33 hrvatska web portala koji ukupno broji više od osam milijuna obrađenih tekstova. Platformu su premijerno na Fakultetu političkih znanosti predstavili voditelj istraživačkog laboratorija Jan Šnajder i David Dukić, asistent i doktorand na području računarstva na FER-u koji su radili na projektu.

"Najstariji članak koji smo obradili datira na 1. siječanj 2000. godine, a najnoviji članci se obrađuju u realnom vremenu svakog trenutka. Naš server koji se nalazi na faksu svakog trena rudari i obrađuje članke", rekao je David te objasnio da člancima pristupaju preko linkova početnih stranica pojedinih web portala te prikupe sve linkove koje mogu prikupiti.

Napredna tražilica članaka za sada je samo za hrvatske web portale, a kako je pojasnio David, uskoro će biti dostupno i za brojne druge države. Da bi korisnici dobili pristup web portalu, prvo moraju ispuniti kratak upitnik. Nakon odobrenja, mogu pretraživati trendove, osobe ili pojmove koji ih zanimaju, a dnevno se obrađuje čak 15.000 članaka.

"I da znamo koji algoritam Google koristi za sortiranje članaka da bi nam pokazao rezultate naše pretrage i koliko puta moramo klikati po prvoj, drugoj, trećoj stranici Googlea da dođemo do linkova svih članaka koji nas zanimaju i koje analiziramo. Naš sustav upravo rješava te probleme, problem članaka koji nas zanimaju te problem njihove automatizirane analize", rekao je David.

Nova aplikacija je platforma u kojoj korisnici, a ponajprije oni iz znanstvene zajednice, pomoću vrlo jednostavnih upita preko web aplikacije mogu pretraživati rezultate pretrage teksta i u realnom vremenu otkriti koliko se pojedini pojam ili fraza spominjala u određenom vremenu.

"Iz naše računalske perspektive digitalni mediji, pogotovo kad se radi o tekstualnom obliku predstavljaju značajan dio informacija. Kada želimo postaviti neka istraživačka pitanja i dobiti odgovor na njih često to možemo ako to radimo interdisciplinarno baš pogledom na tekstove članaka na web portalima", kaže David.

Osim studenata FER-a, na projektu su kao suradnici sudjelovala i nekolicina profesora s FPZG-a, a jedna od njih je i profesorica Marijana Grbeša-Zenzerović.

"Platforma Retriever predstavlja jedinstven doprinos istraživanjima u društvenim znanostima, a pogotovo medijskim i politološkim istraživanjima. Usudila bih se reći da se radi o revolucionarnom iskoraku. Suradnja s kolegama koji se bave umjetnom inteligencijom i računalnim analizama je logičan smjer u kojem se trebaju razvijati istraživanja na području medija", komentirala je profesorica Grbeša-Zenzerović te istaknula da je iznimno zadovoljna odličnom suradnjom između dva fakulteta.

Vezani članci
27. travanj 2024 16:23