StoryEditor

PREGLED 9. KOLA HNL-A Rijeka i Osijek i dalje u lošoj formi, zasjali Lokomotiva i Varaždin

Novi trener Rijeke Serse Cosmi imat će težak zadatak vratiti momčad u vrh tablice

Autor:
Global.
16/09/2022 u 08:45 h
<p>hrvatska, nogomet<br />
hrvatska, nogometPIXABAY

Zadnje kolo prve četvrtine prvenstva može se nazvati i gostujućim, jer su u čak četiri od pet utakmica slavili gosti. Da nije bilo kasnog pogotka Šibenika na Šubićevcu, gostujući učinak bio bi stopostotan. Dalmatinski derbi, "derbi začelja" te derbi Zagrebačke županije samo su neka od događanja u ovom kolu, a dogodilo se i puno rošada na tablici s kojima je najzadovoljniji novi prvoligaš Varaždin.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Šibenik – Hajduk 1:1 (Dolček 90+7'/Mlakar 49')

Deveto kolo otvorile su dalmatinske uzdanice najvišeg ranga hrvatskog nogometa, Šibenik i Hajduk. Splićani su u ovu utakmicu ušli kao favoriti s namjerom da barem na dva dana budu drugi na tablici u slučaju pobjede, dok su domaćini drugo kolo zaredom pokušali uzeti bod(ove) favoritima nakon što su prošli put remizirali s Osijekom u Gradskom vrtu. Hajduk je bolje otvorio dvoboj te je u prvom poluvremenu imao šest udaraca prema vratima Lovre Rogića, a postigli su i pogodak koji je poništen zbog zaleđa Jana Mlakara.

Slovenski napadač je osim ovog nepriznatog pogotka imao nekoliko promašenih zicera, no sve mu se vratilo u 49. minuti kada je nakon sjajne lopte Livaje pucao iz prve, iznenadio Rogića i briljantno pogodio za 0:1. Ipak, nakon tog pogotka, gosti su pustili nogu s gasa te se počeli braniti, što je Šibenik koristio te sve češće dolazio u završnu trećinu s ciljem da izjednači. To im je i uspjelo u zadnjoj minuti kada je nakon asistencije bivšeg igrača "Bilih" Ivana Delića pogodio igrač "Bilih" na posudbi u domaćim redovima, Ivan Dolček za apsolutni delirij na tribinama Šubićevca i prvi HNL remi ove dvije momčadi od 2007. godine.

Rijeka – Osijek 0:3 (Mierez 36', Caktaš 44', 62')

Derbi dva najveća razočarenja ove sezone. Nakon što su oba kluba relativno brzo ispala iz europskih natjecanja, nastavili su s lošom formom i u domaćem prvenstvu. Sukladno tome, nije bilo lako odrediti tko je favorit u ovoj utakmici, iako je Osijek možda bolje kotirao zbog nedavne pobjede protiv Hajduka. U 25. minuti iz slobodnog je udarca ubacio Mijo Caktaš, a Diego Barri pospremio loptu u mrežu, no gol je poništen zbog prekršaja na vrataru Rijeke Nediljku Labroviću. Ipak, u 36. minuti Osijek vodi; nakon pogreške u obrani loptu je ukrao Laszlo Kleinheisler i proslijedio ju Ramonu Mierezu koji ju posprema u mrežu za 0:1.

Samo tri minute kasnije, 0:2. Šime Gržan ubacio je loptu s desne strane na peterac, a na pravom mjestu našao se Caktaš koji glavom pogađa mrežu Labrovića te udvostručuje osječku prednost. Konačnih 0:3 postavio je svojim drugim pogotkom Caktaš nakon greške u obrani domaćina i potpuno zaslužena tri boda te se polako vade iz krize, dok Rijeka i dalje ostaje na začelju poretka te samo produbljuje svoju krizu loših igara, a novi trener Serse Cosmi imat će težak zadatak vratiti kvarnersku momčad u vrh tablice.

Gorica – Dinamo 0:1 (Oršić 90+2')

Nakon veličanstvene i sjajne pobjede nad Chelseajem na otvaranju ovogodišnje sezone Lige prvaka, Dinamo je prije gostovanja u Milanu na turopoljskom gostovanju čekala Gorica. Domaćini su loše ušli u ovu sezonu te su imali jako teškog protivnika za "vaditi se", no znajući da će za "Modre" ovo biti teška utakmica između dva europska ogleda, imali su se čemu nadati. Strateg Dinama Ante Čačić promiješao je postavu gostiju pa su se tako između ostalog u prvoj postavi našli Petar Bočkaj i Josip Drmić. Najzanimljivija stvar u prvom poluvremenu jest bila ta da Dinamo nije uputio udarac prema vratima Ivana Banića, dok su jedino domaćini stvarali kakve-takve prilike, no bez uspješne realizacije.

Odmah na početku drugog dijela Čačić je uveo Petkovića, Ademija te Oršića dok su iz igre izašli Moharrami, Baturina te Ljubičić. Koliko je postava gostiju postala napadački orijentirana govori i to da je Dario Špikić, nominalno desno krilo, završio na poziciji desnog beka. Uz sve te promjene, Gorica je svejedno bila konkretnija, raspoložen je bio Toni Fruk koji je par puta zaprijetio prema vratima Dinama, no bez uspjeha, dok su gosti svoj prvi udarac uputili u 69. minuti. Na kraju, kada se činilo da će susret završiti bez pogodaka, ukazao se Dinamov junak Mislav Oršić koji je u drugoj minuti nadoknade sjajno primio loptu koju mu je poslao Arijan Ademi te matirao Banića za veliko slavlje na stadionu Radnik i osmu pobjedu u devet prvenstvenih utakmica.

Slaven Belupo – Istra 1961 0:3 (Petković 10', Erceg 29', Boultam 67')

Jedna od dviju hit-momčadi lige, Slaven Belupo ugostila je Istru 1961 u nedjeljno poslijepodne na stadionu Ivan Kušek-Apaš s namjerom da nakon kiksa Hajduka učvrsti svoje drugo mjesto, dok su gosti željeli povratak na pobjedničke staze nakon poraza od Lokomotive u prošlom kolu. Već u desetoj minuti gosti vode. Nakon sjajnog dodavanja vanjskom Frane Mlinara kakvog se ne bi postidio ni Luka Modrić, vratar domaćih Antun Marković odlazi u prazno, a Reda Boultam upošljava Vinku Petkovića koji zakucava loptu u praznu mrežu za vodstvo Puležana.

Samo 19 minuta kasnije, Istra vodi 0:2 nakon što je Ante Erceg sjajno zakucao loptu u lijevi kut Markovićevog gola, a highlight domaćina u prvom poluvremenu jest taj da je Zoran Zekić već u 40. minuti napravio tri zamjene i time jasno dao do znanja što misli o igri svoje momčadi. Konačnih 0:3 postavio je Boultam u 67. minuti kada je lakoćom matirao Markovića nakon proigravanja Ante Ercega. Ovo je bio drugi poraz u nizu za "Farmaceute", a nikako im ne ide u prilog da su u te dvije utakmice primili čak osam pogodaka, dok su se Istrijani ovom pobjedom popeli na šesto mjesto ljestvice i tako preskočili Šibenik i Lokomotivu.

Lokomotiva – Varaždin 1:2 (Marić 90+1'/Teklić 51', 90+5')

Ljepotica kola. Lokomotiva i Varaždin zatvorili su prvu četvrtinu prvenstva u utakmici od koje se dobilo što se i očekivalo: napadački nogomet, puno prilika s obje strane te glavni kladioničarski tip kada je Lokomotiva u pitanju: oba daju gol. U prvom poluvremenu začudo nije bilo pogodaka, no Varaždin je imao kazneni udarac. Vladan Bubanja je srušio Tonia Teklića u kaznenom prostoru, nakon čega je potonji uzeo loptu da izvede jedanaesterac, no nije se držao one stare da izvođač ne smije biti igrač na kojem je prekršaj napravljen, što mu se i obilo o glavu nakon što je iz tog jedanaesterca toliko silovito pogodio gredu da je odzvanjalo sve do Remize. Još jednu priliku za goste imao je Fran Brodić, no njegov udarac glavom obranio je Nikola Čavlina.

Ako nije pogodio u 29. minuti, jest u 51., nakon prekida. Teklić je sjajno pucao s 20-ak metara, lopta je dirala Sandra Kulenovića te promijenila smjer, što je onemogućilo Čavlinu da obrani ovaj šut te su gosti poveli s 0:1. Nakon toga, počelo je sijevati s obje strane. Najprije u 65. minuti Agon Elezi vuče kontru, no onda šalje loptu u bunar, da bi samo dvije minute kasnije na drugoj strani u kaznenom prostoru Varaždina pao Art Smakaj, no ciparski sudac Chrysovalantis Theouli nije pokazao na bijelu točku. Poslije ovih šansi uslijedilo je zatišje sve do sudačke nadoknade kada se utakmica totalno zakomplicirala. U 91. minuti Lokomotiva ima korner iz kojeg izjednačuje pogotkom Matea Marića, da bi nekoliko minuta kasnije nakon igranja rukom bio dosuđen novi jedanaesterac za goste, Teklić je ovaj put precizan te donosi pobjedu Varaždinu koji je izbio na drugo mjesto ljestvice.

Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Šibenik, Varaždin, HNL,

Vezani članci
20. travanj 2024 11:54