StoryEditor

BANKA HRANE Hrvatska krenula u unaprjeđenje sustava doniranja hrane

‘Da je hrana previše dragocjena da bi završila na otpadu filozofija je koju prije svega moramo provoditi sami, a tek onda tu lekciju treba prenijeti mlađim generacijama‘, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

12/01/2023 u 21:02 h
14564
PIXABAY

Hrvatska će iduće godine dobiti prve banke hrane, objavio je Večernji list,. U sklopu programa "Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u RH" od 2024. godine bit će osnovani centri za dobrovoljne priloge na razini županija. Time će se unaprijediti sustav doniranja hrane koji je do sada ovisio o snalaženju stotinjak neprofitnih humanitarnih organizacija.

Pronalazak donatora organizacijama do sada nije oduzimalo previše posla. Veći napori ulagani su u preuzimanje, transport i primjereno skladištenje robe s kratkim rokovima trajanja. Donorima je pak bila otežana sama komunikacija s centrima. Hrvatska je 2022. godine imala 129 organizacija koje su mogle prihvatiti različite količine donacija hrane. Te organizacije ostat će u ulozi posrednika. Programom će im 20 centara na razini županija pribaviti više donacija te pomoći u distribuciji, bilo prijevozom ili skladištenjem.

Dodjela bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika i banaka hrane osigurana je krajem prošle godine, prenijelo je Ministarstvo poljoprivrede. Tada su sklopljeni ugovori s devet korisnika potpora za banke hrane te 42 posrednika u lancu doniranja hrane.

"Da je hrana previše dragocjena da bi završila na otpadu filozofija je koju prije svega moramo provoditi sami, a tek onda tu lekciju treba prenijeti mlađim generacijama", kazala je na potpisivanju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je da program banaka hrane objedinjuje socijalnu, razvojnu i zelenu stranu. Osim što za cilj ima povećanje donacija, ministarstvo provodi akcije smanjenja otpada od hrane te povećanja prehrambene sigurnosti siromašnijeg stanovništva. Prvi korak ostvaren je pokretanjem informatičkog sustava e-doniranje. Na platformi donator prijavljuje višak hrane, a administrator sustava potom umjesto njega pronalazi posrednika koji taj višak može preuzeti.

Vezani članci
29. travanj 2024 04:15